Zorgsector gaat duurzaam

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is binnen het bedrijfsleven inmiddels aardig ingeburgerd. Behalve in de sector waarin de maatschappelijke functie juist prominent aanwezig lijkt te zijn: de zorgsector.

R eden voor de overkoepelende organisatie MVO Nederland om dit jaar een netwerk voor deze sector te lanceren.

Dat maakte Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, deze week bekend tijdens de druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst. Meer dan 600 ondernemers luisterden belangstellend naar zijn jaarrede. “De versnelling op dit terrein is nu echt begonnen”, zo zei Lageweg.

“Het aantal bedrijven dat er mee aan de slag is, is inmiddels opgelopen tot 60 procent. Onze organisatie telt nu 1800 aangesloten bedrijven. Afgelopen jaar kwamen er 500 nieuwe bedrijven bij en ook dit jaar zal de groei zich ondanks de recessie voortzetten. Sterker nog, we zien de recessie als stimulans voor MVO, omdat steeds duidelijker wordt dat deze insteek binnen de bedrijfsvoering leidt tot besparingen op bijvoorbeeld energie en materialen en dat het ziekteverzuim er door daalt.”

Rijst de vraag waarom MVO binnen de zorgsector nog een ondergeschoven kindje is. MVO Nederland heeft hier afgelopen jaar samen met verschillende belangenorganisaties uit de zorg onderzoek naar gedaan en kwam al gauw tot de conclusie dat binnen zorginstellingen de volle aandacht gaat naar het genezen van patiënten.

Daarbij wordt simpelweg niet gedacht aan de bijdrage die hulpverleners en andere medewerkers kunnen leveren aan bijvoorbeeld het effectief omgaan met hulpbronnen en het geven van aandacht aan het verbeteren van de leefkwaliteit, waarvan zowel patiënten als het personeel voordeel kunnen hebben. Er zijn binnen het netwerk van MVO Nederland diverse toeleveranciers, zorgverzekeraars en banken die de zorginstellingen hier graag bij willen helpen.

Bron: De Telegraaf, 16 januari 2012

Tags: , ,

No comments yet.

Leave a Reply