Hogere arbeidsvreugde, lager ziekteverzuim

Niet langer in hoofdzaak sturen, maar vooral zorgen dat mensen de beste middelen hebben om hun werk zelf goed in te richten en uit te voeren. Dat is de kern van de nieuwe werkwijze van Thebe rond de organisatie van de thuiszorgteams.

“We hebben op 1 april 2011 de buurtteams geïntroduceerd”, zegt Annette Overbeeke, kernmanager van Thebe in de gemeente Oosterhout. De teams tellen elk 10 tot 15 personen die in een vast gebied werken.

Dat betekent een breuk met het verleden, maar ook weer terug naar de jaren tachtig. Enkele jaren geleden stond in deze krant een hartenkreet van een Oosterhoutse die 32 verschillende medewerkers van Thebe in huis kreeg.

Verleden tijd, aldus Overbeeke. “Minder mensen achter de voordeur, was duidelijk een van de doelstellingen. Daarnaast meer eigen verantwoordelijkheid. Vroeger hadden we planners op kantoor om roosters te maken, nu doen de medewerkers binnen de teams dat zelf. Er zijn geen chefs als zodanig in zo’n team, maar iedereen heeft wel een taak.”

De Thebe-kern Oosterhout telt nu tien buurtteams, dat is inclusief de kerkdorpen en ook Teteringen, dat van oudsher binnen het gebied valt. Niet iedereen kon zich vinden in de omslag. “We hebben een hoog personeelsverloop gehad, zo’n acht procent. Dat ging om mensen die echt meer sturing nodig hadden. Dat dit zou gebeuren, wisten we ook uit onderzoek dat we vooraf hadden uitgevoerd.”

Niet alleen merken de cliënten de voordelen van de nieuwe werkwijze, ook intern profiteert Thebe ervan.

Overbeeke: “Ons ziekteverzuim is van 9 procent naar 2,5 procent gegaan. Dat is een enorm verschil. Een hoog ziekteverzuim brengt veel onrust, want die mensen moeten vervangen worden. Ondanks dat de teams kleiner zijn dan voorheen, wordt alles binnen de groep zelf opgelost. Ze maken de werkschema’s zelf, vangen ziekte intern op en zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit.”

De omvorming is echt een reorganisatie, zegt de kernmanager. “Omdat de buurtteams meer taken hebben, zijn ze productiever. We hebben een efficiëntere invulling van onze gebouwen nagestreefd en ook enkele managers zijn verdwenen.”

De buurtteams maken ook onvermoede krachten los bij de betrokken medewerkers, zo constateert Overbeeke. “Ze komen met ideeën en oplossingen die wij als managers niet voor elkaar krijgen. Een aantal heeft bijvoorbeeld kinderen die naar de middelbare school gaan, ingeschakeld voor het maken van paaspresentjes via een maatschappelijke stage. Hartstikke mooi.”

Bron: BN DeStem, 2 maart 2012

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply