Antibacteriële coating bevordert gezondheid werknemers

TH&P, specialist in het reinigen van automatiseringsapparatuur op de werkplek, heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren om het effect te meten van het aanbrengen van een antibacteriële coating op hardware.

U it dit onderzoek, uitgevoerd door Hygiëne Adviesbureau Immink, is gebleken dat het periodiek reinigen van apparatuur op de werkvloer in combinatie met het aanbrengen van antibacteriële coating, positief resultaat geeft.

Er is op verschillende bacteriën getest:

  • MRSA-bacterie (huid, overdracht via bloedbaan)
  • ESBL-coli (klebsiella, komt o.a. voor in ziekenhuizen)
  • VRE bacterie (darmbacterie die via de handen wordt verspreid)
  • C. difficile (diarree)

De vermindering van de hoeveelheid bacteriën die op de behandelde oppervlakten zijn aangetroffen is significant te noemen; De coating, Environ-X, heeft een aantoonbare bacteriedodende werking.

Via de coatinglaag worden de bacteriën afgebroken tot CO2. Via UV-straling wordt dit zelfreinigende proces continu herhaald, waardoor het behandelde oppervlak steeds bacteriearm is.

TH&P voert regelmatig metingen uit op verschillende werkplekken en hieruit blijkt dat extra aandacht voor arbeidshygiëne op zijn plaats is. In de top 10 van meest onhygiënische plekken op kantoor volgen na de deurklink en het toilet, het toetsenbord, de muis de telefoon. Aangezien het reinigen van automatiseringsapparatuur buiten het werkgebied van reguliere schoonmaakbedrijven valt, is de kans op verspreiding van bacteriën groot, met hierdoor een mogelijke toename van het ziekteverzuim.

Het aanbrengen van de antibacteriële coating is dus niet alleen preventief tegen infecties, maar voorkomt in het verlengde daarvan ook ziekteverzuim binnen bedrijven en instellingen.

Bron: Ter Hoeven & Partners, 12 december 2011

Tags: ,

No comments yet.

Leave a Reply